Griskinden kan utan större svårighet påstås vara matvärldens motsvarighet till Van Morrison. Båda har de ett rykte om sig att vara ganska trumpna och svårhanterliga samt verkar trivas bäst i en kraftig marinad av alkohol och fett. Dessutom verkar båda ha fått uppleva något av en renässans de senaste åren. Så. Som en liten hyllning till "Van the Man" lagar vi idag confiterade griskinder med syrad spetskål och fänkålscreme.
Confiterade griskinder:
2 kg griskinder
700g gåsfett
salt
peppar
Salta och peppra griskinderna och låt ligga i rumstemperatur några timmar.
Lägg i en gryta, häll på gåsfettet och kör i ugn på 60-70C i runt 24 timmar.
Stek av kinderna i mer gåsfett jättesnabbt i tokhet grillpanna.
Syrad spetskål:
500g spetskål
200g rimmat sidfläsk
1 pressad citron
1-2 msk honing
en kruka dill
lite hackad bladpersilja
Hacka kål fint, koka snabbt (1-2 min) i saltat vatten och kyl omedelbart i isvatten. Hacka o stek sidfläsk, spara stekfettet. Addera lite extra gåsfett och stek snabbt ihop alla ingredienser.
Fänkålscreme:
1 fänkål
3-4 mandelpotatisar
2 msk smör
vispgrädde
Koka fänkål och mandelpotatis, häll av vattnet, släng i smöret, kör med mixerstav och addera vispgrädde till önskad kosistens uppnås.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
Mmmm, griskind.... Ser faktiskt aptitligare ut än vad jag trodde.
Post a Comment