Kött och Bearnaise

Monday, October 11, 2010 by J.E.
Det är knepigt det här med att försöka vara hipp med mat. Den komplexa matkonsumenten har visat sig vara ganska lättrörlig och oförutsägbar vad det gäller mattrender. Ena dagen är det holländsk ost som gäller och nästa är hemjästa surdegar det hippaste som finns. Ibland får man helt enkelt hålla upp det våta fingret i luften och skjuta från höften. Till exempel med 70-talsklassikern kött och bearnaise som man lägger upp på karakteristiskt fyrkantiga blå tallrikar från 90-talet. På så sätt har vi i alla fall täckt in starka trender från två årtionden. Måla med bred pensel, det är vår melodi.



Bearnaise:
250g smör
3 msk vitvinsvinäger
2 dl vitt vin
10 vitpepparkorn
3 kvistar dragon
2 scharlottenlökar
3 äggulor
1 msk hackad färsk eller torkad dragon
1 msk hackad bladpersilja
Tabasco
Salt

Lägg allt utom äggulor och smör i en kastrull och koka ihop tills några matskedar vätska återstår, sila och ta av från plattan. Låt svalna lite. Tillsätt äggulorna under vild vispning. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme och fortsätt vispa vilt samtidigt som du sakta höjer värmen tills blandningen blivit lite fluffig. Ta av kastrullen och tillsätt smält smör i en stråle. Vispa om möjligt ännu vildare än tidigare. Rör ner hackad dragon, persilja, tabasco och salt efter smak.
Posted in | 2 Comments »

2 comments:

Maria said...

Bea utan vattenbad? Vågat, men uppenbarligen lyckat. Persiljan dock, näää.

Klockren header btw. Väldigt tidsenlig.

J.E. said...

Jo jag vet men bearnaise är lite min nemesis och jag misslyckas färre gånger när jag skippar vattenbadet

Post a Comment