Tryffelburgare

Friday, September 3, 2010 by J.E.
Idag lagar vi stekiga hamburgare (no pun).



Burgare:
1kg malt nötkött med mycket fett
100 g bacon
100 g lardo

Finhacka lardo och bacon, svetta baconet lite i stekpanna, lägg alltsammans i en skål, salta och peppra, knåda ihop och gör 5 hamburgare á 200g. Lägg upp som ett torn med gladpack emellan varje våning och låt ligga några timmar för att nå rumstemperatur. Stek sedan på hög värme i smör ca 3-4 min på varje sida och låt eftergå i ugn med gruyereost på toppen ca 5 min på 150C.





Picklad rödlök:
1 rödlök
1,5 dl vitvinsvinäger

Skiva löken och lägg i vinäger, salta och peppra, låt ligga i kyl i ca 5 timmar.


Ugnsbakade tomater:
2 bifftomater

Skiva tomaterna i tjocka skivor, salta och peppra, ringla olivolja över och baka i ugn i ca 2 timmar på 110C.




Tryffelketchup:
1dl tomatpuré
2 msk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl tryffelvinäger

Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud ca tio minuter tills allt kokat ihop och fått en tjock och bra ketchupig struktur.




Tryffelaioli:
2dl matolja
1 msk tryffelolja
1 msk citron
2 rumsvarma äggulor
0.5 pressad vitlöksklyfta
Pyttelite dijonsenap
Pyttelite dragon

Lägg alla ingredienser utom olja i en skål och rör ihop med en gaffel. Det är jätteviktigt att äggulorna är rumstempererade, vi brukar fuska med att lägga äggen i vattenbad i en halvtimme när vi glömt ta ut dem ut kylen på morgonen. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle medans du vispar frenetiskt.




Hamburgerbröd:
1 dl finriven parmesan
25g jäst
2 msk socker
4 ägg
100g smör
25g tryffelsmör
50ml fet mjölk
7 dl vetemjöl special
sesamfrön
1 tsk salt

Värm mjölken till 50C, lös upp jästen, addera 2dl mjöl, knåda till en deg och låt jäsa i 1h. Addera resten av ingredienserna och knåda ihop. Gör 8 hamburgerbröd som du lägger på ett oljat bakplåtspapper och låter jäsa i ytterligare 1h under en handuk. Pensla bröden med ett vispat ägg och lägg på sesamfrön. Grädda i 190C i ca 20-25 min. Låt svalna och skär upp. Innan du ska äta bröden kör du insidan under grillelement i 2 min. För att göra det extra gott kan du pensla med smält tryffelsmör.

Posted in | 2 Comments »

2 comments:

Maria - Matporr said...

Sweet, tryffel var ett oväntat kort.

Äggulor blir förresten rumstempererade fort om man separerar dom från vitan och låter ligga i vispskålen en stund innan.

J.E. said...

Gjorde snabbaioli ikväll enl rekommendation ovan. Skäms lite för att jag inte listat ut den uppenbart smartare lösningen tidigare.

Post a Comment