Roast Pork (With Crackling)

Saturday, September 18, 2010 by J.E.
Min fru är engelsk medborgare. Som sådan föds man med tre försprång här i livet. 1: Man får jobba i Australien utan visum. 2: Man slipper/är enligt lag förbjuden att ägna sig åt matlagning i någon form. 3: När man tilltalar folk har man förmågan att låta både väldigt intresserad och nedlåtande på samma gång. När min fru visar lite väl mycket intresse för vad jag berättar brukar jag laga den engelska klassikern pork roast till henne för att återställa balansen i familjelivet.



Pork roast:
2-3 kg skinkstek med svålen kvar
2 msk fänkålsfrön
8 klyftor vitlök
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan
1 msk citron
2 lagerblad
0,5 l vitt vin
0,5 dl balsamvinäger
2 msk olivolja
1 hackad lök
1 skivad morot
Flingsalt

Mortla fänkålsfrön och vitlök. Lägg i hackad rosmarin, timjan och lite olivolja och blanda. Skär ränder på svålen och gnid in steken runtom. Salta generöst. Lägg med svålsidan upp på galler över ugnsplåt. Häll i olivolja, vin, hackad lök, lagerblad, citron, balsamvinäger och morot i ugnsformen. Är du ambitiös kör du på 80C ugnstemperatur i cirka 15 timmar, vill du köra snabbvarianten sätter du ugnen på 140C och kör i 4-5 timmar. Vid 75C innertemperatur är det klart, men när du har runt 5 grader kvar till önskad innertemperatur flyttar du upp allt så högt du kan i ugnen och kör på 275C under grillelement sista delen av tiden för att få till den där fantastiskt krispiga svålen som engelsmännen gillar så mycket. Medan du låter köttet vila i 10 min så tar du spadet som är kvar i ugnsformen och silar det. Funkar att servera som det är men vill du ha en extra knorr så reducerar du med lite rödvin och reder av med smör och mjöl.

Posted in | 2 Comments »

2 comments:

Kalle said...

Nice! Det här måste jag testa. Va brukar du köra till? Käkade Zinks spädgris förra veckan och den var heller inte fel.

J.E. said...

Rostade några vitlökar i olja under folie och gjorde potatismos på. Funkade fint till. Bara käkat på zink en gång men ordet spädgris triggar mina smakpreferenser rätt hårt så det är väl dags för ett återbesök snart.

Post a Comment