Rostade ankbröst, ankgyoza, karamelliserad kål och koriandersås

Sunday, January 23, 2011 by J.E.
Hej, hej. Idag gör vi en asiatisk variant på duck a l'orange, men vi sparar lite av ankbrösten till en gyozafyllning. Inga exakta mått idag men desto mer foton så det ska förhoppningsvis gå att återskapa om man nu skulle få för sig att vilja det.



Rostade ankbröst:
2 stora ankbröst ca 8-900g
färsk koriander
ett knippe salladslök
vitlök
riven ingefära
honung
2 apelsiner

Grovhacka alla ingredienser, det behöver inte vara något finlir eftersom allting ska ner i matberedaren.


Kör allting i matberedaren till en fin pasta, lägg i portionspåsar tillsammans med ankbrösten och marinera över natten om du orkar. MEN. Innan du gör detta skär du bort kantbitarna på ankbrösten. Runt 200g och sparar som fyllning till gyozan.


Detta är en relativt verklighetstrogen illustration av hur det ser ut när ankbrösten ligger i marinadpåsar.


Så, nu har det gått ett dygn typ. Nu tar vi och steker på ankbrösten. Högsta värme på stekpannan och 4 minuter på sidan med fettkappan, 2 minuter på den andra sidan. Efterkör i ugn med stektermometer på 110C tills du når en innertemperatur av 55C (tog runt 20 minuter). Låt vila minst 5 minuter. Klart!



Gyoza:
Malt ankbröst
Kål (vi körde savoy men det var mest för att ica liljeholmen hatar asiatiska kålvarianter och vägrar saulföra dom)
vitlök
ingefära
salladslök
koriander
soja
sesamolja
mirin
sake
vitpeppar
potatismjöl
vetemjöl
gyozaplattor

Finhacka/riv och blanda ihop ankbröst, vitlök, ingefära, salladslök, koriander, soja, sesamolja, mirin, sake, vitpeppar och potatismjöl till fyllning.


Pudra en form med vetemjöl, lägg fyllningen i gyozaplattorna, pensla med vatten på sidorna av plattorna och vik ihop sådär snyggt gyozaaktigt. Lägg ner i den pudrade formen så att du får mjöl på undersidan av gyozan där du ska ha stekytan.


Sådärja. Ser ju sjukt japanskt ut.


Pensla sesamolja i botten på en panna med lock. Lägg i gyozan och täck till hälften med kokande vatten. Låt koka under lock i runt 5 minuter på medelvärme tills allt vatten har ångat bort.


Släng i några matskedar sesamolja och låt fräsa utan lock i två minuter till. Klart!


Koriandersås:
hela korianderfrön
6 apelsiner
honung
kycklingfond
sake
vitpeppar

Rosta ett gäng korianderfrön i stekpannan.


Släng i pressad apelsin (se till att inte få med något fruktkött), honung och sake. Låt koka ner en stund.


Släng sedan i kycklingfond och vatten, låt reducera en stund till och red av med lite mjöl. Klart! (Egentligen skulle vi ha kokat sås på ankben men den lokala ankbutiken hade tyvärr endast bröstbitar och inga lår så det fick bli en fuskvariant med kycklingfond)..

Karamelliserad kål:
Kål
Socker
Soja

Blöt kålen i lite vatten, pudra med socker och stek i olja. Släng på lite soja för att balansera sötman. I ärlighetens namn skulle vi ha kört kålen bra mycket längre för bra karamellisering men vi hade lite tidsbrist med serveringen, men det funkade ändå.
Posted in | 2 Comments »

2 comments:

Dan Axå said...

Grymma bilder!

J.E. said...

Tack mannen, o tack för senast.

Post a Comment