12-timmars fajita

Friday, July 23, 2010 by J.E.


Försökte mig på en variant av den tidskrävande bbq-mastodonten Pulled Pork/Carnitas. En amerikansk och mexikansk favorit där man tillagar en större bit fläsk på låg värme under lång tid för att köttet skall bli sådär trevligt mört och samtidigt bibehålla sin saftighet. Efter tillagning och sedvanlig vilotid för köttet så finfördelas köttbiten genom att dra av långa strimlor längs med köttets fibrer (därav namnet) med effekten att köttet håller sig saftigt under en längre period eftersom en större bit fläskkött som denna tar några dagar att äta upp.

Utgånspunkten blev en 4 kilo fläskkarre med benen kvar. Fläsket förbereddes en dag i förväg genom att injecera en halv liter marinad med hjälp av den fantastiska uppfinningen marinadspruta och fick ligga i kylen i 24 timmar invirat i gladpack.

Under grilldagen begåvades köttet med en dry rub för att omedelbart hamna på grillen klockan nio på morgonen.



Temperaturen på grillen hölls runt 110-150 grader. Under de första sex timmarna så penslades köttet med marinad samt mesquiteved blötlagd i öl tillsattes till briketterna med halvtimmesintervaller. Sex timmar in såg det ut som nedan.



Grilltiden hamnade på totalt 10,5 timmar (85C), följt av tre timmars vilotid. En bit serverades dock direkt efter grillning då diverse okultiverat löst folk började skapa dålig stämning för att dom var hungriga.
Bra till grillade tortillas, rökt tomatsalsa, guacamole och picklad rödlök.

Marinad:
1/3 Öl, 1/3 Äpplecidervinäger, 1/3 Äpplejuice, Brunt socker, Ketchup, chipotle pasta, Cayennepeppar, Tabasco, Charlottenlök, Chilli flakes

Dry rub:
Paprikapulver, Spiskummin, Cayennepeppar, Socker, Salt
Posted in Labels: | 0 Comments »

0 comments:

Post a Comment